Filtreaza
Filtreaza dupa:
  • Putere nominala
  • Gama
  • Tip Deschidere
  • Tip Sticla
Putere nominala  
Gama  
Tip Deschidere  
Tip Sticla  

Ce sunt termoșemineele și termosobele pe lemne?

Termoșemineele și termosobele sunt șeminee sau sobe, care prin construcția și proiectarea lor, vor încălzi mai multe încăperi, sau tot imobilul, cu ajutorul agentului termic, respectiv, apa. Acest tip de șemineu poate funcționa independent sau complementar unui sistem de încălzire de tip centrală pe gaz, centrală electrică etc. Așa cum spuneam mai sus, acest tip de șemineu sau sobă pe lemne, a fost proiectat din fabrică în acest scop, ca termoșemineu sau termosobă, astfel încât acest tip de șemineu vine construit cu rezervor și serpentină de răcire încorporate în corpul șemineului sau al sobei. Mărimea șemineului și al rezervorului sunt interdependente și variază în funcție de puterea în KW.

Montarea termoșemineelor și termosobelor pe lemne?

Similar cu termoșemineele pe lemne, montajul temoșemineului se face de către o entitate autorizată, care a urmat și absolvit cursuri speciale și sunt autorizați să facă această operațiune. Ce face diferit montarea acestui tip de șemineu, este că, montarea kitului termic se face de către un instalator autorizat, care a mai efectuat montarea unui astfel de kit. Este necesară montarea acestui kit termic, de către un instalator autorizat, în vederea garanției termoșemineului. Lucrurile stau similar și pentru termosobe. Kitul termic al temoșemineelor și al termosobelor, este conpus din pompă de recirculare, STS, controller de automatizare electronică, senzor de temperatură, teacă, supapă de siguranță, aerisitor, vas de expansiune, vană de amestec și sistemul de țevi. Tot acest kit termic se va monta mascat în spatele șemineului, sau în băncuțe laterale. Din mască vor ieși turul și returul instalației, astfel încât sistemul să poată fi racordat la instalația de încălzire existentă sau proiectată, în paralele cu acesta, sau direct la sistemul de încălzire prin radiatoare sau prin pardoseală.

Montarea termoșemineelor pe lemne într-un imobil locuit

Montarea termoșemieelor se poate și în condițiile în care imobilul locuit. Trebuie totuși ținut cont că în această situație, condițiile sunt cele de șantier, în urma lucrărilor rezultând praf și zgomot. În principiu, încăperea în care se montează termoșemineul devine nelocuibilă. În aceste condiții toate suprafețele trebuie protejate și ar trebuie împiedicată și răspândirea prafului în restul imobilului, pe cât posibil. În cazul în care coșul pentru evacuarea fumului va trece prin casă, acest lucru va impune lucrări și în alte încăperi decât cea în care montează șemineul. Aceasta deoarece este necesară străpungere planșeului / planșeurilor și a acoperișului, și construcție coșului de fum. În cazul în care temoșemineul va fi montat pe un perete exterior, lucrurile sunt un pic mai simple. Este necesară doar străpungerea peretelui pentru evacuarea coșului de fum. În general, această străpungere se face cu o carotă cu apă, cu colector de apă. În acest caz există două variante pentru coșul de fum, fie coș de fum din inox, fie coș de fum ceramic. Coșul de fum din inox este mai ușor și se montează mai repede. Garanția acestui tip de coș este de 10 ani. În schimb acesta va fi vizibil, în timp ce coșul ceramic poate fi mascat prin îmbrăcarea lui. În general, construirea unui coș de fum ceramic, va necesita și construirea unui cuzinet, a unui soclu, pe care se va construi apoi coșul de fum. Acest lucru este necesar deoarece greutatea coșului de fum ceramic este de 105 kg / ml. Totuși, garanția acestui tip de evacuare a fumului este de 30 ani.

Montarea termoșobelor pe lemne într-un imobil locuit

Desigur, o termosobă nu necesită lucrări de amploarea celor de la un termoșemineu, dar în cazul în care imobilul este locuit, trebuie ținut cont că vor exista anumite lucrări. Este vorba montarea kitului termic și mascarea lui, montarea coșului de fum, și, cel mai probabil, străpungerea spre exterior, lucrările ulterioare de racordare la sistemul de încălzire existent, dacă este cazul.

Montarea termoșemineelor pe lemne într-un imobil în construcție

În cazul în care imobilul este în construcție, lucrurile se simplifică mult mai mult, cu atât mai mult când temoșemineul și instalația au fost prevăzute în proiect. În acest caz, fiind șantier, se pot executa lucrările de construcție a șemineului în funcție de evoluția lucrărilor din șantier și în armonizare cu acesta.

Întreținerea termoșemineelor și a termosobelor

În cazul în care montați un temoșemineu sau o termosobă, trebuie să știți că aveți obligativitatea legală, ca o dată la un an să curățați coșul de fum și șemineul cu personal calificat, autorizat pentru această acțiune. Tot în această etapă se va inspecta și termoșemineul, termosoba și coșul de evacuare a fumului. Pentru curățarea gemului, întreținerea coșului de fum, aspirarea cenușei, veți găsi produse la noi pe site.